”Somen kautta on tullut se ymmärrys, että kaikki käy läpi tosi paljon samoja asioita” : nuorten naisten kokemuksia sosiaalisen median vaikutuksesta itsetuntoon - Herlin, Minttu (2025)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää 18–20-vuotiaiden naisten sosiaalisen me- dian käyttöä yläkouluiässä ja sen koettua vaikutusta itsetuntoon. Lisäksi pyrkimyksenä oli tarkastella, miten sosiaalinen media vaikuttaa tutkittavien itsetuntoon nykyisin, ja onko siinä eroja verrattuna yläkouluaikaan. Koin aiheen tärkeäksi, sillä itsetunto voi vaikuttaa laajasti yksilön hyvinvointiin, mielenterveyteen sekä elämäntyytyväisyyteen. Sosiaalinen media puolestaan on tullut nopeasti osaksi lähes jokaisen nuoren arkea, eikä tismalleen samasta näkökulmasta löytynyt aiempaa tutkimusta. Tutkimukseen osallistui kuusi 18–20-vuotiasta naista ympäri Suomea. Valitsin tutkittavat omasta lähipiiristäni eli tunsin heidät etukäteen. Aineistonkeruu menetelmänä hyödynsin puolistrukturoitua haastattelua, jotka toteutin tammi- helmikuussa 2025. Analyysimenetelmänä käytin aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Havainnot osoittivat, että sosiaalinen media oli ollut tärkeä väline yhteydenpitoon, väline itseilmaisuun ja keino saada vertaistukea niin yläkouluiässä kuin tälläkin hetkellä. Suurimman osan kohdalla sosiaalisen median negatiiviset vaikutukset itsetuntoon olivat olleet merkittävämpiä yläkouluikäisenä kuin nykyään. Negatiivisista vaikutuksista huolimatta sosiaalisella medialla koettiin olevan tärkeä rooli elämässä ja tuovan myös paljon hyvää. Tutkimuksen pohjalta selvisi, että nuoret kaipaavat sosiaalisesta mediasta inspiraatiota, lohtua ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jatkossa olisi tärkeää selvittää, miten heitä pystyisi tukemaan entistä paremmin mahdollisten sosiaalisesta mediasta kumpuavien negatiivisten vaikutusten kanssa.