Lihashypertrofiaa ja angiogeneesiä lisäävien vasta-aineiden vaikutukset lihasten ja kehon painonmuutoksiin nuorilla naarashiirillä - Männistö, Helmi (2025)
Angiogeneesillä tarkoitetaan verisuonten uudismuodostumista. Sitä säätelevät useat tekijät, joista merkittävin on verisuonten endoteelin kasvutekijä (VEGF). VEGF-A, -B, -C, -D ja is-tukkakasvutekijä (PIGF) muodostavat VEGF-perheen. Nämä vaikuttavat verisuonten endoteelin kasvutekijäreseptorien 1, 2 ja 3 (VEGFR-1, -2 ja -3) kautta. VEGFR-2 aktivoi angiogeneesiä voimakkaammin kuin VEGFR-1, jota pidetään VEGF-A:n ”säiliönä”. Anti-Flt-1 on vasta-aine, joka estää VEGFR-1:n, jolloin VEGF-A sitoutuu VEGFR-2:een ja lisää angiogeneesiä. Anti-Flt-1:llä on osoitettu lupaavia tuloksia erityisesti Duchennen lihasdystrofian (DMD) hoi-dossa. Eläinkokeissa VEGFR-1:n esto lisäsi angiogeneesiä, paransi lihasten verenkiertoa ja toimintaa sekä vähensi lihasfibroosia.