Esihenkilöiden näkemyksiä työkykyjohtamisesta - Ruhkala, Julia (2025)
Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaisia näkemyksiä esihenkilöillä on työkykyjohtamisesta. Aihetta lähestyttiin tutkimalla esihenkilöiden ymmärrystä, kokemuksia sekä toimintatapoja liittyen työkykyjohtamiseen. Työkykyjohtaminen on vielä hyvin vähän tutkittu ilmiö sekä Suomessa että kansainvälisesti. Työkyvyn ja sen tukemisen merkitys on kuitenkin huomattava työtä tekeville ihmisille. Työkykyjohtaminen on yksi merkittävimmistä tavoista tukea työkykyä. Tutkimus toteutettiin laadullisesti hyödyntäen grounded theory -menetelmää, mikä toimi myös tutkimuksen tieteenteoreettisena lähtökohtana. Aineisto kerättiin Webropol 3.0 -ohjelman avulla luodulla verkkokyselyllä. Tutkittavia lähestyttiin sähköpostikutsulla marras-joulukuussa 2024 sekä tammikuussa 2025. Tutkimukseen osallistui 31 esihenkilötyötä tekevää suomalaista henkilöä. Tutkimuksen analyysi toteutettiin käyttäen laadullista sisällönanalyysiä. Tulokset osoittavat, että esihenkilöiden näkemysten mukaan työkykyjohtaminen sisältää työkyvyn työhyvinvoinnin tukemisena sekä johtamiskäytännöt. Kokemukset työkykyjohtamisesta liittyivät työkyvystä huolehtimiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön, johtamisen tapoihin sekä työn organisoitumiseen. Työkykyjohtamisen toimintatapoja luonnehtivat laaja-alainen johtaminen, vuorovaikutus ja yhteistyö sekä työn kehittäminen. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että tulevaisuudessa työkykyjohtamisen tutkiminen olisi tärkeää niin kansallisesti kuin myös kansainvälisesti. Työkykyjohtamista tulisi tutkia erilaisissa konteksteissa ja kattavampia toimintamalleja pitäisi luoda esihenkilöiden sekä organisaatioiden tueksi. Työkykyjohtamisella voitaisiin tarttua moniin nykyisiin sekä tuleviin työelämän haasteisiin.