”Sinunhan pitäisi pysyä haassa, syödä ruohoa ja katsoa möllöttää niin kuin muutkin lehmät” : antropomorfinen eläinkuvaus muovaamassa käsityksiä eläintuotannosta Jujja ja Tomas Wieslanderin ja Sven Nordqvistin Mimmi Lehmä -lastenkirjasarjassa - Pikala, Saana (2025)
Tutkielmassani tarkastelen, miten lastenkirjallisuuden antropomorfismi eli eläinten inhimillistäminen vaikuttaa eläintuotannosta lukijalle rakentuviin käsityksiin. Tutkimusaineistonani toimii Jujja ja Tomas Wieslanderin kirjoittama ja Sven Nordqvistin kuvittama Mimmi Lehmä -lastenkirjasarja, josta analysoin tarkemmin kolmea teosta: Lehmä saa laastarin (2006, Mamma Mu får ett sår, 2006), Lehmä, joka tahtoi keinua (2009, Mamma Mu gungar, 1993) ja Mimmi Lehmä lukee (2011, Mamma Mu läser, 2011).