Varmennustestin hyödyntäminen maksimaalisen hapenottokyvyn määrittämisessä - Hämäläinen, Frida (2025)
Maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) mittaaminen on olennaista kestävyyssuorituskykyä arvioitaessa. Tarkin tapa sen mittaamiseen on suora maksimaalinen hapenottokykytesti, mutta siltikään ei aina voida olla varmoja onko todellinen VO2max saavutettu. Varmennustesti on kehitetty tarjoamaan luotettava ja toistettava menetelmä vahvistamaan maksimaalisen hapenottokyvyn saavutus suorassa testissä. Varmennustestin kannalta olennaista on pyrkiä määrittämään varmennusprotokollan intensiteetti, kesto sekä palautusvaihe suoran testin suorittamisen jälkeen todellisen VO2max:n saavuttamiseksi.