Digitaalisen median käytön yhteys nuoren uneen - Koponen, Milla (2025)
Nuorten digitaalisten medioiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti viime vuosikymmeninä, ja se on herättänyt huolen median käytön yhteyksistä nuorten uneen ja terveyteen. Unella on tärkeä merkitys nuoren kasvun ja kehityksen kannalta, sillä murrosiässä nuoren aivot kehittyvät ja sosiaalisissa suhteissa tapahtuu muutoksia. Digitaalisella medialla tarkoitetaan kaikkea sellaista toimintaa, jota voidaan toteuttaa internetin välityksellä esimerkiksi älypuhelimilla, kannettavilla tietokoneilla tai tableteilla. Etenkin nuorten keskuudessa suosittua toimintaa on sosiaalisen median käyttö ja viestittely, suoratoistopalvelujen käyttäminen sekä verkkopelaaminen. Digitaalisen median käytöllä on useissa tutkimuksissa havaittu olevan yhteys nuorten uneen, vaikka mekanismit ovat osin tuntemattomia. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää, onko digitaalisen median käytöllä yhteyttä 10–18-vuotiaiden nuorten uneen. Katsauksen tiedonhaku toteutettiin Medline (Ovid) ja CINAHL tietokantoihin syksyllä 2024. Hakutulokset seulottiin sisäänotto- ja poissulkukriteerien perusteella ja lopulliseen aineistoon kuului kuusi vertaisarvioitua englanninkielistä tutkimusartikkelia. Artikkelit ovat julkaistu vuosien 2021–2024 välillä ja niille tehtiin laadunarviointi Joanna Briggs Instituten (JBI) poikkileikkaustutkimuksille tehdyn tarkastuslistan avulla. Kaksi tutkimuksista oli kohorttitutkimuksia ja neljä poikkileikkaustutkimuksia. Katsauksessa havaittiin yhteys digitaalisen median käytön ja nuoren unen välillä, joskin tulosten merkitsevyydessä oli eroja. Digitaalisen median käyttö näyttäisi olevan yhteydessä erityisesti myöhäisempään nukkumaanmenoaikaan ja lyhyempään unen kestoon. Tämä korostuu entisestään sellaisilla nuorilla, joiden median käyttö on aktiivista tai ongelmallista, eli digitaalisen median käyttö on runsaampaa. Vaikka yhteydet unen keston ja digitaalisen median käytön välillä olivat yksilöiden välisessä vertailussa osassa tutkimuksista merkitseviä, ei yksilöiden sisäisessä vertailussa aina havaittu samaa. Tämän katsauksen perusteella vaikuttaa siltä, että nuoren unen ja digitaalisen median käytön välillä on yhteys, vaikka se ei ole täysin yksiselitteinen. Lisää tutkimusta tarvitaan yhteyden ja sen taustalla olevien mekanismien varmistamiseksi. Suurin osa olemassa olevasta tutkimusnäytöstä perustuu poikkileikkaustutkimuksiin, joten tämä alleviivaa tarvetta pitkittäistutkimukselle syy-seuraussuhteen varmistamiseksi.