Opettajien diskursseja maahanmuuttajataustaisista oppilaista - Heino, Tuula (2025)
Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrä suomalaisissa kouluissa kasvaa jatkuvasti, ja koulut ovat muuttuneet yhä monikulttuurisimmiksi. Tutkimukseni tarkoituksena on selvittää, millaisia diskursseja opettajien puheesta maahanmuuttajataustaisista oppilaista voidaan tunnistaa, sekä millaisia merkityksenantoja opettajat tuottavat puheellaan omasta positiostaan suhteessa maahanmuuttajataustaisiin oppilaisiin. Toteutin tutkimukseni laadullisena tutkimuksena, jonka lähestymistapa pohjautuu diskursiiviseen tutkimukseen. Tutkimusaineisto koostuu osasta kansainvälisen Teaching that Matters for Migrant Students (TEAMS) -tutkimushankkeen haastatteluaineistoa, joka kerättiin hankkeen tutkijoiden toimesta vuosina 2021–2022. Haastatteluaineistosta valikoitui tutkimukseeni kuuden perusopetuksessa olevan opettajan teemahaastattelut. Analysoin aineiston diskurssianalyysin keinoin. Tutkimustuloksissa opettajien puheesta muodostui neljä diskurssia, jotka ovat työn kuormittavuus -diskurssi, toiseusdiskurssi, huolidiskurssi ja eriarvoisuusdiskurssi. Diskurssien perusteella lähes kaikki opettajat kuvasivat maahanmuuttajataustaiset oppilaat omaa työtä kuormittaviksi, ja ongelmia aiheuttaviksi vieraan kulttuurin edustajiksi. Osalla opettajista oli kuitenkin syvällisempi ymmärrys monikulttuurisuudesta sekä maahanmuuttajataustaisten oppilaiden kouluhaasteista ja niiden syistä. Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden vanhemmat kuvattiin heikosti suomen kieltä osaaviksi sekä haasteellisiksi yhteistyön osapuoliksi. Poikkeuksena olivat oman äidinkielen opettajat, joilla ei ollut vaikeuksia yhteistyössä vanhempien kanssa. Opettajien puheessaan tuottamat subjektipositiot rakentuivat selkeästi, ja he tuottivat puheessaan neljä subjektipositiota, jotka olivat aktiivinen toimija, empaattisen ymmärtäjä, kaverillisen varavanhempi ja epäitsekäs uhrautuja. Tutkimukseni tuloksista ilmeni, että opettajien puheesta tunnistetut diskurssit heijastelevat kouluyhteisöissä aiemmissa tutkimuksissakin ilmenneitä puhetapoja maahanmuuttajataustaisista oppilaista. Tulokset osoittavat, että aidon monikulttuurisuuden toteutumiseen kouluissa edellyttää muutosta kouluyhteisön asenteissa sekä toimintatavoissa.