Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen

Fitnessurheilu on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulla sekä kilpailu- että harrastusmuotona. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Suomessa toimivien fitnessvalmentajien ravitsemusosaamista verkkokyselyllä. Fitnessurheilijoita ja -valmentajia koskevaa tutkimustyötä on tehty viime vuosina kasv...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Nykänen, Matti
Muut tekijät: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Kandityö
Kieli:fin
Julkaistu: 2025
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/101989
_version_ 1833317359646932992
author Nykänen, Matti
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Nykänen, Matti Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Nykänen, Matti Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Nykänen, Matti
datasource_str_mv jyx
description Fitnessurheilu on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulla sekä kilpailu- että harrastusmuotona. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Suomessa toimivien fitnessvalmentajien ravitsemusosaamista verkkokyselyllä. Fitnessurheilijoita ja -valmentajia koskevaa tutkimustyötä on tehty viime vuosina kasvavissa määrin, mutta valmentajien ravitsemusosaamista ei ole vielä aiemmin tutkittu. Valmentajan ravitsemusosaaminen on tärkeä ominaisuus paitsi urheilumenestyksen, myös urheilijan terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Koska lajin arvostelukriteereissä lihasmassa, kehon vähärasvaisuus sekä lihaserottuvuus ovat keskeisiä kriteerejä, korostuu ravitsemuksen merkitys kehonkoostumuksen muokkauksessa. Tämä tutkielma tehtiin osana vuonna 2024 alkanutta WiceFit-tutkimusprojektia, jonka tutkimuskohteena on urheiluvalmentajien ravitsemusosaamisen kartoittaminen Suomessa. Kyselytutkimukseen vastasi 24 valmentajaa. Kysely sisälsi 80 väittämää, joiden lisäksi kerättiin taustatietoja avoimilla kysymyksillä. Kysymykset jakautuivat viiteen eri osioon. Vastaajien tuloskeskiarvo oli 89,4 % ± 4,3 % (maksimi 100 %). Matalin tulos oli 81,3 % ja paras 96,3 %. Eri osioista parhaiten vastattiin ravintolisiä käsitelleeseen osioon, jonka tulos oli 97,5 % ± 6,6 %. Heikoin osio oli nesteytys ja juominen, jossa tuloskeskiarvo oli 85,7 % ± 11,7 %. Valmennuskokemuksella havaittiin heikko, lähes kohtalainen korrelaatio (r = 0,375), muttei tilastollista merkitsevyyttä kokonaistulokseen (p = 0,071). ≥ 10 vuotta valmennuskokemusta omaavien ryhmä kuitenkin saavutti tilastollisesti merkitsevästi paremman kokonaistuloksen verrattuna < 5 vuotta valmennuskokemusta omaavien ryhmään (p < 0.05). Koulutustaustalla ja valmentajan itsearviolla ravitsemusosaamisesta ei löydetty tilastollisesti merkitsevää yhteyttä kokonaistulokseen. Kaikki vastaajat mahtuivat 15 prosenttiyksikön vaihteluvälin sisään, joten selkeitä tasoeroryhmiä ei tuloksista havaittu. Kokonaisuutena vastaajien ravitsemusosaamistasoa voidaan tämän tutkimuksen perusteella pitää erittäin hyvänä.
first_indexed 2025-05-14T20:05:01Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Hietavala, Enni-Maria", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "advisor"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Nyk\u00e4nen, Matti", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "author"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2025-05-14T05:45:10Z", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "accessioned"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2025-05-14T05:45:10Z", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "available"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2025", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "issued"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/101989", "language": null, "element": "identifier", "schema": "dc", "qualifier": "uri"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Fitnessurheilu on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulla sek\u00e4 kilpailu- ett\u00e4 harrastusmuotona. T\u00e4m\u00e4n opinn\u00e4ytety\u00f6n tavoitteena oli selvitt\u00e4\u00e4 Suomessa toimivien fitnessvalmentajien ravitsemusosaamista verkkokyselyll\u00e4. Fitnessurheilijoita ja -valmentajia koskevaa tutkimusty\u00f6t\u00e4 on tehty viime vuosina kasvavissa m\u00e4\u00e4rin, mutta valmentajien ravitsemusosaamista ei ole viel\u00e4 aiemmin tutkittu. Valmentajan ravitsemusosaaminen on t\u00e4rke\u00e4 ominaisuus paitsi urheilumenestyksen, my\u00f6s urheilijan terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Koska lajin arvostelukriteereiss\u00e4 lihasmassa, kehon v\u00e4h\u00e4rasvaisuus sek\u00e4 lihaserottuvuus ovat keskeisi\u00e4 kriteerej\u00e4, korostuu ravitsemuksen merkitys kehonkoostumuksen muokkauksessa.\n\nT\u00e4m\u00e4 tutkielma tehtiin osana vuonna 2024 alkanutta WiceFit-tutkimusprojektia, jonka tutkimuskohteena on urheiluvalmentajien ravitsemusosaamisen kartoittaminen Suomessa. Kyselytutkimukseen vastasi 24 valmentajaa. Kysely sis\u00e4lsi 80 v\u00e4itt\u00e4m\u00e4\u00e4, joiden lis\u00e4ksi ker\u00e4ttiin taustatietoja avoimilla kysymyksill\u00e4. Kysymykset jakautuivat viiteen eri osioon.\n\nVastaajien tuloskeskiarvo oli 89,4 % \u00b1 4,3 % (maksimi 100 %). Matalin tulos oli 81,3 % ja paras 96,3 %. Eri osioista parhaiten vastattiin ravintolisi\u00e4 k\u00e4sitelleeseen osioon, jonka tulos oli 97,5 % \u00b1 6,6 %. Heikoin osio oli nesteytys ja juominen, jossa tuloskeskiarvo oli 85,7 % \u00b1 11,7 %. Valmennuskokemuksella havaittiin heikko, l\u00e4hes kohtalainen korrelaatio (r = 0,375), muttei tilastollista merkitsevyytt\u00e4 kokonaistulokseen (p = 0,071). \u2265 10 vuotta valmennuskokemusta omaavien ryhm\u00e4 kuitenkin saavutti tilastollisesti merkitsev\u00e4sti paremman kokonaistuloksen verrattuna < 5 vuotta valmennuskokemusta omaavien ryhm\u00e4\u00e4n (p < 0.05). Koulutustaustalla ja valmentajan itsearviolla ravitsemusosaamisesta ei l\u00f6ydetty tilastollisesti merkitsev\u00e4\u00e4 yhteytt\u00e4 kokonaistulokseen. Kaikki vastaajat mahtuivat 15 prosenttiyksik\u00f6n vaihteluv\u00e4lin sis\u00e4\u00e4n, joten selkeit\u00e4 tasoeroryhmi\u00e4 ei tuloksista havaittu. Kokonaisuutena vastaajien ravitsemusosaamistasoa voidaan t\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella pit\u00e4\u00e4 eritt\u00e4in hyv\u00e4n\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "abstract"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "abstract"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2025-05-14T05:45:10Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "provenance"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2025-05-14T05:45:10Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2025", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "provenance"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "42", "language": null, "element": "format", "schema": "dc", "qualifier": "extent"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "schema": "dc", "qualifier": "iso"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.subject.other", "value": "fitnessvalmentaja", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "other"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravitsemusosaaminen", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "other"}, {"key": "dc.title", "value": "Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen", "language": null, "element": "title", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202505144230", "language": null, "element": "identifier", "schema": "dc", "qualifier": "urn"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "faculty"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "faculty"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "department"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "department"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "organization"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "organization"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Valmennus- ja testausoppi", "language": "fi", "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "discipline"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Science in Sport Coaching and Fitness Testing", "language": "en", "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "discipline"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": "coar"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": "fi", "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "copyright"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "accesslevel"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": "publication"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "fitness-urheilu", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "urheilu", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "valmentajat", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "valmennus", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravitsemus", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "urheilijat", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kyselytutkimus", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravinto", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokavaliot", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "url"}, {"key": "dc.description.accessibilityfeature", "value": "unknown accessibility", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "accessibilityfeature"}, {"key": "dc.description.accessibilityfeature", "value": "ei tietoa saavutettavuudesta", "language": "fi", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "accessibilityfeature"}]
id jyx.123456789_101989
language fin
last_indexed 2025-05-20T21:05:36Z
main_date 2025-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2025
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/98409ecc-18fb-413a-ade6-2a4a14a46c2d\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202505144230.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2025
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Nykänen, Matti Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen fitnessvalmentaja ravitsemusosaaminen Valmennus- ja testausoppi Science in Sport Coaching and Fitness Testing fitness-urheilu urheilu valmentajat valmennus ravitsemus urheilijat kyselytutkimus ravinto ruokavaliot
title Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen
title_full Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen
title_fullStr Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen
title_full_unstemmed Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen
title_short Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen
title_sort fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen
title_txtP Fitnessvalmentajien ravitsemusosaaminen
topic fitnessvalmentaja ravitsemusosaaminen Valmennus- ja testausoppi Science in Sport Coaching and Fitness Testing fitness-urheilu urheilu valmentajat valmennus ravitsemus urheilijat kyselytutkimus ravinto ruokavaliot
topic_facet Science in Sport Coaching and Fitness Testing Valmennus- ja testausoppi fitness-urheilu fitnessvalmentaja kyselytutkimus ravinto ravitsemus ravitsemusosaaminen ruokavaliot urheilijat urheilu valmennus valmentajat
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/101989 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202505144230
work_keys_str_mv AT nykänenmatti fitnessvalmentajienravitsemusosaaminen