"Haluan olla vastuuton" : verkkokeskusteluissa jaettuja uusperheiden vanhempipuolien kokemuksia kasvatusvastuusta - Turunen, Veera; Viitanen, Emmi (2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin, millaisia diskursseja uusperheiden vanhempipuolet rakentavat verkkokeskusteluissa lasten kasvatusvastuusta. Tutkimuksen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä kasvatusvastuun tuomista kokemuksista uusperheiden vanhempipuolien näkökulmasta, tarkastellen heidän halukkuuttansa ottaa ja toteuttaa kasvatusvastuuta. Näitä kokemuksia tarkasteltiin kielellisesti rakennettujen tulkintojen avulla. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto koostui Vauva.fi-keskustelualustan 53 kommentista. Kommentit olivat kerätty neljästä eri kommenttiketjusta, joissa esiintyi uusperheen kasvatusvastuuseen liittyvää keskustelua. Kerätty aineisto analysoitiin diskurssianalyysillä. Diskurssianalyysissä kiinnitimme huomiota kielellisiin sanavalintoihin, kuten haluaminen, vaatiminen, kiitollisuus sekä rakkaus. Diskurssianalyysin tuloksena aineistosta rakentui neljä diskurssia: 1) Haluttu ja saatu kasvatusvastuu, 2) Haluttu, mutta ei saatu kasvatusvastuu, 3) Ei haluttu, mutta saatu kasvatusvastuu, 4) Ei haluttu, eikä otettu kasvatusvastuu. Tutkimuksen tulokset kuvaavat sitä, millaisia tuntemuksia kasvatusvastuun ottaminen tai ottamatta jättäminen herätti vanhempipuolissa. Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että halutessaan kasvatusvastuuta vanhempipuolet myös sitä pääasiassa saivat. Tätä havaintoa korostaa edustukseltaan pienimmäksi jäänyt tulosten toinen diskurssi, jossa esiintyi vanhempipuolien kuvauksia kasvatusvastuusta, jota he eivät saaneet, vaikka olisivat halunneet. Tutkimus antaa uusperheiden jäsenille sekä lasten parissa työskenteleville tietoa kasvatusvastuun synnyttämistä tuntemuksista ja suhtautumistavoista.