”Pommit räjähtelee ja Ukraina on punainen” : varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia sotaa paenneiden ukrainalaislasten tukemisesta ja traumataustan näyttäytymisestä - Penttinen, Rebecca; Piirainen, Anni (2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa selvitettiin varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia Ukrainan sodasta paenneiden lasten traumojen näyttäytymisestä suomalaisessa varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten sotatraumat ja niistä johtuvat emotionaaliset, psyykkiset ja fyysiset vaikutukset heijastuvat varhaiskasvatukseen, sekä miten opettajat ovat näitä tukeneet. Aihe on ajankohtainen, sillä Suomessa on kasvava määrä sotaa paenneita lapsia, joiden tausta vaikuttaa varhaiskasvatuksen käytäntöihin ja pedagogisiin ratkaisuihin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa käytettiin puolistrukturoituja haastatteluja varhaiskasvatuksen opettajille. Aineiston analyysissä sovellettiin sisällönanalyysiä, jossa tunnistettiin tärkeimmät teemat ja haasteet, joita trauma tai traumaattinen kriisi ja niistä johtuvat vaikutukset tuovat varhaiskasvatuksen arkeen. Tulosten mukaan sotaa paenneiden lasten traumat näyttäytyivät erityisesti käyttäytymisen- ja keskittymisen haasteina, sekä emotionaalisina kuormitustekijöinä. Varhaiskasvatuksen opettajat kokivat tarvitsevansa lisää koulutusta ja tukea, jotta he pystyvät tarjoamaan lapsille asianmukaista tukea. Lisäksi on tärkeää kehittää varhaiskasvatuksen käytäntöjä, jotka tukevat lasten resilienssin kehittymistä. Opettajan rooli on keskeinen traumatisoituneiden lasten tukemisessa. Heidän on oltava valmiita kohtaamaan monimuotoisia ja haastavia tilanteita, jotka edellyttävät joustavuutta ja jatkuvaa ammatillista kehittymistä.