Paikka nostalgisina muistoina : muistitietotutkimus Honkaharjun tanssilavan huvitoiminnasta - Väisänen, Tanja (2025)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan Honkaharjun tanssilavan huvitoiminnan vuosiin (1966–1998) liittyviä muisteluita ja niiden sisältämää nostalgista muistelupuhetta. Kyseessä on laadullinen eli kvalitatiivinen tapaustutkimus. Tutkimuksen teoreettismetodologisena lähestymistapana hyödynnetään muistitietotutkimusta. Aineistona toimivat kirjoituskeruun avulla kerätyt muistelutekstit. Tutkimuksessa selvitetään, millaisia aiheita ja teemoja muisteluista nousee esille. Aineistosta tutkitaan myös sitä, miten nostalgia ilmenee muisteluissa. Aineistoa lähestytään teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin, ja analyysia ohjaa vuoroin aineistolähtöinen ja vuoroin teorialähtöinen ote. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu nostalgian ja tilan käsitteiden sekä muistitietotutkimuksen näkökulman kautta. Tutkimuksessa hyödynnetään Antto Vihman ja Svetlana Boymin nostalgiakäsityksiä. Nostalgiaa käsitteellistetään entistävän, pohdiskelevan ja banaalin nostalgian ulottuvuuksilla. Läpi analyysin paikkaa tarkastellaan tilan ja tilan tuottamisen näkökulmista. Teoreettiseen viitekehykseen tuodaan mukaan Doreen Masseyn tilan teoria. Tutkimuksessa muisteluiden aiheita ja teemoja jäsennetään nostalgian kolmen ulottuvuuden kautta. Aineistosta käy ilmi, että muisteluiden aiheet ovat moninaisia. Muisteluiden sisällöissä korostuvat sosiaaliset kanssakäymiset, yhdessä tekeminen ja kokeminen sekä yhteisöllisyys ja jaetut kokemukset. Nostalgian määrä muisteluissa on vaihtelevaa, eivätkä ne ole koskaan läpeensä nostalgisia. Nostalgia ilmenee muisteluissa kaikkien kolmen ulottuvuuden kautta. Merkittävimmin muisteluissa näkyvät banaali ja pohdiskeleva nostalgia. Aiheiden sijoittuminen nostalgian ulottuvuuksiin ei ole tarkkarajaista, ja sama aihe voi esiintyä eri ulottuvuuksissa osittain päällekkäin. Osassa muisteluita nostalgia ei ilmene lainkaan. Honkaharju rakentuu muisteluiden kautta kompleksisena ja moniulotteisena tilojen kokonaisuutena. Tiloja tuotetaan ja koetaan moninaisilla tavoilla ja ne voivat rakentua myös abstraktilla tasolla. Paikkaan liittyvää nostalgiaa voidaan kokea myös kuvitellun tilan sekä muiden kertomien muisteluiden kautta. Honkaharjun muistelut tuottavat paikalle symbolista arvoa. Niiden tutkiminen antaa tietoa paikkaan liittyvistä kokemuksista ja eletyn elämän kautta rakentuneesta kulttuuriympäristöstä. Muistelut lisäävät paikkaan liittyvien nostalgisten merkitysten ymmärtämistä ja ne voivat antaa avaimia paikan arvottamiseen liittyvien kysymysten ratkomisessa.