From stories to identity : a corpus study of zir, hir, xem and xyr - Pyykkö, Kataja (2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan neopronomien käytön konteksteja, yleisyyttä sekä niiden roolia kielessä. Tarkastelussa on neopronominien xe ja ze akkusatiivi- ja possessiivimuodot xem, xyr, zir ja hir. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, missä neopronomineja käytetään ja millaisiin tarkoituksiin. Teoriaosuudessa käsitellään neopronomien pitkää historiaa sekä niiden yhteyttä sukupuolivähemmistöihin erityisesti sukupuolibinäärin ulkopuolella. Aiempaa tutkimusta neopronomineista tarkastellaan sekä kielitieteen että tietojenkäsittelytieteen kentiltä.