Kumariini pohjaiset fluoresoivat kemosensorit reaktiivisina rikki-, happi- ja typpiyhdisteinä - Viitasalo, Eveliina (2022)
Tutkielman tarkoituksena oli tutustua kumariini johdannaisiin fluoresoiviin kemosensoreihin sekä niiden sovelluksiin. Tutkielman pääpaino olivat reaktiivisiin rikki-, typpi- ja happiyhdisteisiin käytettävät kemosensorit, mutta siinä sivuttiin myös muihin molekyyleihin ja yhdisteisiin soveltuvia kemosensoreita. Reaktiiviset rikki-, typpi- ja happiyhdisteet on yhdistetty erilaisiin sairauksiin sekä ympäristön ja ekosysteemin terveydentilan heikentymiseen. Siksi niiden havaitseminen ympäristönäytteistä on erityisen tärkeää. Kemosensorit ovat yhdisteitä, joita käytetään erilaisten analyyttien tunnistukseen. Kemosensoreita käytetään erityisesti lääketieteelliseen diagnosointiin sekä ympäristön saastumisen tarkkailuun. Yleisesti kemosensorin rakenteeseen kuuluu tunnistusosa ja signalointiosa. Tunnistusosa vastaa sitoutumisesta tutkittavaan analyyttiin, ja signalointiosa muuttaa reaktiosta saadun informaation havaittavaksi signaaliksi.