Luurankohahmo kuoleman representaationa Hugo Simbergin taiteessa : taiteilijan persoonallisen symbolismin tulkinta - Järvinen, Matilda (2025)
Maisterintutkielma käsittelee Hugo Gerhard Simbergin (1873–1917) taiteen kuolemarepresentaatiota. Tutkimuksessa tarkastellaan Simbergin teoksia, joissa esiintyy hänen näkemyksensä kuoleman personifikaatiosta eli luurankohahmosta. Symbolistien tavoin Simbergiä kiinnosti unien ja näkymättömän maailman kuvaaminen, mikä käy ilmi hänen teoksistaan. Simbergin taiteessa ilmenee mystinen ja tuonpuoleinen hahmo, Kuolema, joka sai taitelijan käsissä oman tulkintansa. Tutkimus kuuluu taidehistorian ja historian tutkimusalaan, ja tutkimuskysymykset ovat seuraavat: Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet Simbergin taiteen kuolemahahmon visuaaliseen ulkomuodon kehitykseen? Onko Simbergin teosten kuolema representaatiossa yhtäläisyyksiä tai eroavaisuuksia eurooppalaisen vanhan taiteen luurankokuvastoon? Minkälaiseksi Simberg kuvaa luurankohahmoa teoksissaan? Mitä luuranko symboloi ja mikä on sen merkitys tutkimuksessa käsiteltävissä teoksissa?