Traktorikysynnän mallintaminen Euroopan markkinoilla - Santalainen, Arttu (2025)
Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan traktorikysyntää Euroopan markkinoil-la. Tutkielman tavoitteena on rakentaa robusti mallinnus traktorien kysyn-nälle EU-alueella. Tutkimuksessa vastataan tutkielman tutkimuskysymyk-seen, mitkä tekijät ohjaavat kysyntää traktoreille. Kysymykseen vastataan tarkastelemalla aiheen aikaisempaa tutkimuskirjallisuutta ja mallintamalla traktorien kysyntää sekä EU-alueella että kuudessa yksittäisessä Euroopan maassa. Aihetta tarkastellaan kysynnän ja tarjonnan teoreettisen viitekehyk-sen näkökulmasta ja aikaisemman tutkimuksen avulla johdetaan teoreettinen viitekehys traktorien kysynnälle. Aikaisempaa tutkimuskirjallisuutta tutkimalla nähdään, millaisten muuttu-jien on havaittu vaikuttaneen traktorikysyntään ja miten kysyntää on tyypil-lisesti mallinnettu. Suosittu mallinnustapa traktorikysynnän mallintamiseen huomataan olevan OLS-regressio ja vaikuttavia kysyntätekijöitä olevan sekä makrotaloudelliset tekijät kuten yleinen korkotaso, että maataloudelliset muuttujat kuten viljelykasvien markkinahinnat ja olemassa olevan traktori-varaston määrä ja ikä. Tutkimuksessa traktorikysyntää mallinnetaan aggregoidusti 27 nykyisen EU-maan alueella ja Saksan, Ranskan, Espanjan, Italian, Puolan sekä Iso-Britannian markkinoilla erikseen. Kysyntää mallinnetaan OLS-regressioilla hyödyntäen Valtra Oyj:n tarjoamaa aikasarja-aineistoa kyseisten alueiden traktorien kuukausittaisista ensirekisteröinneistä (selitettävä muuttuja) aika-välillä 1/2010 - 1/2025. Selittäviksi muuttujiksi mallinnukseen valikoidaan makrotaloudellisia, maatalouden kontekstiin sopivia taloudellisia muuttujia ja alan ostopäällikköindeksi. Tuloksina saadaan robusteja malleja traktorikysynnälle valituille alueille. Euroopan alueella traktorikysyntään huomataan vaikuttavan merkitsevim-min yleinen korkotaso, olemassa oleva traktorivarasto, BKT:n kehitys ja vil-jelykasvien markkinahintatasot. Kysyntätekijöiden vaikutuksen alueelliset erot ja selittävien muuttujien multikollineaarisuus ovat tutkimuksen keskei-siä haasteita.