Nuorten käsityksiä terveysosaamisesta ja -valinnoista - Autti, Katriina (2025)
Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää nuorten käsityksiä terveysosaamisesta ja -valinnoista. Suomalaisten nuorten terveyskäyttäytyminen on heikentynyt viime vuosina ja sen seurauksena itsearvioitu terveys on heikentynyt ja erityisesti mielenterveydenhaasteet ovat lisääntyneet. Tutkimuksessa halutaan tuoda esiin nuorten käsityksiä, jotta heitä voitaisiin tukea parempaan terveyskäyttäytymiseen. Kyseessä on laadullinen tutkimus, jonka aineisto kerättiin kyselylomakkein Keski-Suomen alueella keväällä 2024. Tutkimukseen osallistui yhteensä 60 nuorta, joista 39 oli kuudesluokkalaisia ja 21 yhdeksäsluokkalaisia. Tutkimusaineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tulosten mukaan nuoret hyödyntävät terveysosaamista vaihtelevasti arjessaan. Suurimman osan mukaan terveysosaaminen ohjaa heitä tekemään terveydelle suotuisi valintoja, mutta osa kertoi tekevänsä terveydelle haitallisia valintoja tiedostaen niiden negatiiviset seuraamukset. Kaikki nuoret kokivat pystyvänsä vaikuttamaan terveysvalintoihinsa ja nuoret pitivät pääsääntöisesti vaikuttamisen mahdollisuutta tärkeänä. Vastauksissa korostui liikunnan ja ravinnon merkitys terveyteen vaikuttavina tekijöinä. Moni piti mielenterveyden haasteita ja sosiaalisia paineita syynä heikolle terveyskäyttäytymiselle. Tutkimuksen tulokset tukevat monilta osin aikaisempaa tutkimusta ja vahvistavat sitä, kuinka ajankohtainen ja tärkeä aihe nuorten terveyskäyttäytymisen parantaminen edelleen on. On tärkeää miettiä, kuinka nuoria saataisiin ohjattua tekemään terveydelle suotuisia valintoja ja ymmärtämään niiden vaikutuksen tulevaisuuteen.