Syväoppimismallien hyödyntäminen Alzheimerin taudin diagnosointiin MRI-kuvista - Salin, Kaisla (2025)
Alzheimerin tauti on etenevä neurodegeneratiivinen sairaus, joka heikentää muistia ja muita kognitiivisia toimintoja. Varhainen diagnosointi on keskeistä, sillä ajoissa aloitettu hoito voi hidastaa taudin etenemistä ja parantaa potilaan elämänlaatua. Syväoppimismallit ovat osoittautuneet lupaaviksi työkaluiksi MRI-kuvien analysoinnissa, tarjoten tarkkuutta ja tehokkuutta perinteisten diagnoosimenetelmien rinnalle. Keskeisimpiä haasteita ovat datan saatavuus ja laatu sekä eettiset kysymykset, kuten tietosuoja.