Ilmastoriskien hinnoittelu valtioiden joukkovelkakirjalainoissa - Jokinen, Sonja (2025)
Ilmastonmuutos on moniulotteinen ilmiö, jolla on vaikutuksia sekä ympäristöön että talouteen. Ilmastonmuutos lisää rahoitusjärjestelmän haavoittuvuutta luomalla uudenlaisia ja vaikeasti ennakoitavia taloudellisia riskejä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat luonnonkatastrofit eli fyysiset riskit tuhoavat yhteiskunnille tärkeää infrastruktuuria, ja siirtymäriskit puolestaan voivat vaikuttaa joidenkin toimialojen yritysten kannattavuuteen merkittävästi. Puutteellinen ilmastoriskien arviointi voi olla yhteydessä uuteen rahoitusjärjestelmän sokkiin, mikäli ilmastoriskit hinnoitellaan rahoitusmarkkinoilla äkillisesti uudelleen. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan ilmastoriskien hinnoittelua valtioiden liikkeeseenlaskemissa joukkovelkakirjalainoissa. Tutkielmassa estimoidaan, millainen vaikutus valtioiden haavoittuvuudella ja valmiudella ilmastonmuutosta kohtaan on ollut niiden liikkeeseenlaskemien joukkovelkakirjalainojen tuottovaatimukseen vuosien 1995–2022 aikana. Tulokset vahvistavat osittain aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa tehtyjä havaintoja. Etenkin kehittyvien valtioiden osaotoksella tarkasteltuna havaitaan, että valtion haavoittuvuus ilmastonmuutosta kohtaan kasvattaa sijoittajien tuottovaatimusta. Kiinnostavaa on, onko ilmastoriskien hinnoittelu nykyisellään riittävällä tasolla. Riskihinnoitteluun voi tulla muutoksia nopeastikin esimerkiksi poliittisten päätösten tai uusien teknologisten edistysaskeleiden vuoksi, kun sijoittajat päivittävät arvioitaan ilmastoriskien suuruudesta eri valtioissa.