Fyysisten terveyshaasteiden, iän ja sukupuolen yhteys yläkoululaisten psykososiaaliseen hyvinvointiin - Kemppainen, Janna (2025)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää fyysisten terveyshaasteiden, iän ja sukupuolen yhteyttä yläkouluikäisten koettuun psykososiaaliseen hyvinvointiin. Lisäksi selvitettiin iän ja sukupuolen muuntavaa vaikutusta fyysisten terveyshaasteiden ja psykososiaalisen hyvinvoinnin väliseen yhteyteen. Fyysisiä terveyshaasteita tarkasteltiin nuorten itse raportoimien sairauksien ja vaivojen perusteella. Psykososiaalista hyvinvointia arvioitiin prososiaalisuuden sekä sisään- ja ulospäin suuntautuvien käyttäytymisen haasteiden kautta. Tutkimus on osa Koulupoissaolot Suomessa ja Ruotsissa –hanketta. Aineisto kerättiin vuonna 2021 kyselylomakkeilla. Tutkimukseen osallistui 1184 ruotsinkielistä 12–18-vuotiasta yläkoululaista, joista sukupuolensa ilmoittaneista 582 oli tyttöjä ja 540 poikia. Aineisto analysoitiin lineaarisella regressioanalyysillä. Tulokset osoittivat, että fyysiset terveyshaasteet olivat yhteydessä psykososiaalisen hyvinvoinnin haasteisiin, erityisesti sisäänpäin suuntautuvien käyttäytymisen haasteiden kohdalla. Tytöillä havaittiin enemmän sisäänpäin suuntautuvia käyttäytymisen haasteita ja prososiaalista käytöstä kuin pojilla. Prososiaalinen käytös oli yleisempää yli 16-vuotiailla kuin nuoremmilla oppilailla. Iällä ja sukupuolella ei havaittu muuntavaa vaikutusta fyysisten terveyshaasteiden ja psykososiaalisen hyvinvoinnin väliseen yhteyteen. Tulokset korostavat fyysisten terveyshaasteiden huomioimisen merkitystä nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiselle.