Geopoliittinen dynamiikka : miten John Mearsheimerin offensiivinen realismi selittää Donald Trumpin uhkauksia Panaman kanavan valtaamisesta? - Hakulinen, Rudi (2025)
Tutkielmani on teoreettinen analyysi Donald Trumpin vuoden 2025 esittämistä lausunnoista vallata Panaman kanava takaisin Yhdysvaltojen haltuun. Tarkastelen kysymystä John Mearsheimerin offensiivisen realismin teorian kautta ja tulkitsen teorian ilmenemistä erityisesti Yhdysvaltojen ulkopoliittisten intressien kautta. Tutkimuskysymyksinäni toimivat: Miten Donald Trumpin ulkopoliittinen retoriikka heijastaa offensiivisen realismin ennaltaehkäisevän toiminnan logiikkaa ja miten offensiivisen realismin hegemoniakäsitys näkyy Panaman kanavan merkityksessä Yhdysvalloille. Käyn tutkielmassa läpi offensiivisen realismin piirteet, jonka jälkeen käsittelen Panaman kanavan historiaa ja sen geopoliittista asemaa. Lopuksi analysoin teorian ja Panaman kanavan uudelleenvaltauksen yhtymäkohtia ja pyrin esittämään, kuinka Trumpin puheet eivät ole vain populistista provokaatiota.