Hakutoimintojen integrointi kielimalleihin : katsaus RAG-menetelmään - Haukilehto, Joakim (2025)
Retrieval-Augmented Generation (RAG) on menetelmä, joka yhdistää suurten kielimallien generointikyvyn ulkoiseen tiedonhakuun perustuvaan lähestymistapaan. Tutkielma esittelee RAG-menetelmän keskeisiä toimintaperiaatteita, eri toteutusmuotoja, sekä sen etuja ja rajoituksia verrattuna perinteisiin generatiivisiin kielimalleihin ja hakujärjestelmiin. Tutkielmassa osoitetaan, että RAG-menetelmän avulla kielimalli ei ole enää sidottu ainoastaan koulutusdataansa, vaan voi dynaamisesti hakea ajankohtaista ja tarkkaa tietoa ulkoisista lähteistä, kuten tietokannoista ja dokumenttikokoelmista.