Медиасфера в России : ликвидация свободы слова в российских СМИ в 2022–2024 годax - Toivanen, Laura (2025)
Venäjän hyökkäyssodan jälkeen venäläistä media-alaa ovat koetelleet jatkuvat säädökset, joiden tarkoitus on ollut eliminoida kaikki Venäjän hallintoa kritisoivat elimet ja täten edistää narratiivia länsimaiden ja liberaalien aatteiden olevan uhka Venäjälle ja venäjän kansalle. Opinnäytetyössä on tutkittu mm. venäläisen media-alan muutosta vuosina 2022–2024, joiden aikana monet lakiuudistukset ja rajoitteet astuivat voimaan, heikentäen täten riippumattomien venäläismedioiden mahdollisuutta työskennellä maassa. Tutkimus on toteutettu keräämällä aineistoa niin länsimaisista, kuin venäläisistä uutismedioista, joissa on kuvattu hyökkäyssodan aikaisia keinoja kontrolloida mediavapautta sekä valtion toimia, jotka ovat johtaneet sananvapauden riistoon Venäjällä. Näiden keinojen ilmentämiseen on esitetty usea esimerkkitapaus media-alan työntekijään kohdistetusta vainoamisesta ja väkivallasta, joita Venäjän hallinto harjoittaa estääkseen tiedon leviämistä erinäisillä media-alustoilla. Lisäksi opinnäytetyössä on tutkittu tärkeimpiä Venäjällä toteutettuja median käyttöä rajoittavia muutoksia, kuten Instagramin ja YouTuben käytön kieltoa ja tästä johtuvia seuraamuksia. Kerätyn aineiston ja esitettyjen esimerkkitapausten valossa voidaan todeta, että Venäjä harjoittaa aktiivisesti informaatiosotaa, jonka keskeinen tehtävä on eliminoida kaikki todenperäinen tieto hyökkäyssodasta ja sotaa kritisoivasta uutisoinnista.