Populaarimusiikki osana Ison-Britannian ja Etelä-Korean maabrändäystä - Riikonen, Venla (2025)
Populaarimusiikki on osa valtioiden maabrändäyspyrkimyksiä, joiden tavoitteina on taloudellisen ja kansainvälisen valta-aseman kasvattaminen. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten Iso-Britannia ja Etelä-Korea hyödyntävät populaarimusiikkia osana maabrändäystä ja millaisia haittavaikutuksia tällä voi olla. Tutkielma toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jossa aineisto pohjautui aiempaan kirjallisuuteen. Aineisto kerättiin pääosin tietokannoista JYKDOK, Google Scholar ja JSTOR. Aineistona hyödynnettiin tutkimusta muun muassa musiikkipsykologian, musiikin sosiologian, kulttuurintutkimuksen, markkinoinnin ja median tutkimuksen aloilta. Tutkielman tärkeimpinä tuloksina havaittiin, että Iso-Britannia ja Etelä-Korea molemmat hyödyntävät populaarimusiikkia maabrändäyksessään pyrkimällä luomaan positiivisen imagon esimerkiksi mielikuviin vaikuttamalla ja yhteenkuuluvuuden tunnetta luomalla. Tutkielman tuloksena havaittiin, että Ison-Britannian ja Etelä-Korean harjoittama musiikin käyttäminen maabrändäyksen välineenä voi edesauttaa Ison-Britannian ja Etelä-Korean kansalaisten keskuudessa nationalististen aatteiden leviämistä.