Digitaaliset kitaravahvistimet innovaationa metallimusiikissa 2010-2025 : utiliteetit ja orientaatiot - Hämäläinen, Pekko (2025)
Digitaalisten kitaravahvistimien voidaan nähdä yleistyneen viimeisen 15 vuoden aikana. Erityisesti metallikitaristien parissa digitaaliset kitaravahvistimet ovat kiinnostava aihe, sillä he jakavat rockmusiikin esteettisiä arvoja, mutta heillä on myös tarkemmat kriteerit kitaran äänen suhteen. Digitaaliset kitaravahvistimet voidaan myös nähdä innovaationa, jonka tiellä on historiallisesti ollut sitä vastustavia voimia. Tutkielman tarkoituksena on löytää syitä sille, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet viimeisen viidentoista vuoden aikana digitaalisten kitaravahvistimien suosioon metallimusiikissa. Lisäksi tutkielmassa pohditaan sitä, miten innovaatioiden leviämiseen liittyvät mallit voivat selittää digitaalisia vahvistimia innovaationa metallikitaristien parissa. Aineistona on käytetty 2010- ja 2020-luvuilla aiheesta julkaistua kirjallisuutta, jota on haettu kitaroiden digitalisaatioon liittyvin termein. Tutkimuksen tuloksena voidaan havaita, että metallimusiikissa digitaalisten vahvistimien suosioon vaikuttavat erityisesti äänenlaadulliset tekijät ja että metallikitaristien tarpeet ja asenteet ovat yhteydessä innovaatioiden leviämiseen liittyviin teorioihin. Tulokset ovat myös linjassa aikaisemman tutkimuksen kanssa.