Suurten kielimallien käyttö opetuksessa - Sjelvgren, Mikael (2025)
Suurten kielimallien suosio ja huomio on noussut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Malleja käytetään monenlaisiin tehtäviin ja ajan kuluessa mallit kykenevät koko ajan vaativampiin tehtäviin. Suuria kielimalleja käytetään tällä hetkellä hyväksi oppilaiden toimesta, mutta ei välttämättä järjestelmällisesti osana kouluarkea ja opettajien työtä. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja tutkimuksen tutkimuskysymys on, miten suuria kielimalleja voidaan hyödyntää opetuksessa. Tutkimuksen tavoitteena on tutkia miten suuria kielimalleja voidaan hyödyntää opetuksessa, sekä opettajan että oppilaan näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin käymällä läpi suuria kielimalleja ja niiden opetuskäyttöä läpikäyviä lähteitä. Tutkimusmateriaalia etsittiin eri tietokannoista hyödyntäen aihealueeseen liittyviä termejä. Tutkimusmateriaalina pyrittiin käyttämään arvostettuja julkaisuja ja paljon viittauksia saaneita lähteitä. Suurin osa tutkimuksessa käytetyistä lähteistä on julkaistu kolmen edellisen vuoden aikana. Tutkielmassa havaittiin suurien kielimallien käytön opetuksessa olevan hyödyllistä kaiken ikäisille ja mallien avulla saadun hyödyn riippuvan oppilaan iästä ja tarpeista. Oppilaat hyötyvät mallien käytöstä esimerkiksi uusien taitojen oppimisessa, kokeisiin harjoittelussa ja suurien tietomäärien käsittelyssä. Opettajan näkökulmasta selvisi erilaisia tapoja hyödyntää malleja opetuksessa, opetuksen suunnittelussa ja oppilaiden arvioinnissa. Tutkielmassa kävi ilmi myös ongelmia, joita mallien käytöllä on opetukseen liittyen. Myös ei opetukseen suoraan liittyviä ongelmia, joita mallien käyttö opetuksessa voi aiheuttaa. Suurten kielimallien käytöstä opetuksessa on hyötyjä, mutta myös monia ongelmakohtia, jotka täytyy ratkaista. Mallien käyttöön liittyvien ongelmien, kuten plagiointi, mallien antama virheellinen tieto, oppilaan tietämyksen arviointi, liiallinen riippuvuus malleihin ja kokeissa huijaaminen pitää ratkaista, jotta mallit voisivat yleistyä opetuskäytössä ja koulut ottaisivat malleja käyttöön.