Lasten oikeuksien toteutuminen lastensuojelun sijaishuollossa : eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut lasten tekemiin kanteluihin vuonna 2023 - Landin, Sari (2025)
Tämä maisterintutkielma käsittelee lasten oikeuksien toteutumista lastensuojelun sijaishuollossa. Tutkielmassa tarkastelin kanteluja, joita lapset ovat tehneet eduskunnan oikeusasiamiehelle sijaishuoltoon liittyen vuonna 2023. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, toteutuvatko lasten oikeudet ja lapsikeskeisyys lainsäädännön edellyttämällä tavalla lastensuojelun sijaishuollossa. Tarkoituksena oli tuoda esiin sijaishuollossa asuvien lasten oikeuksia ja tuottaa tietoa lastensuojelun käytännön työn kehittämiseksi. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu lapsen oikeuksia takaavasta, lastensuojelua ohjaavasta lainsäädännöstä sekä lastensuojelun lapsikeskeisestä orientaatiosta. Tutkimus on laadullinen tutkimus, ja tutkimusmenetelmänä on teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tutkimusaineistona on lasten tekemät, lastensuojelun sijaishuoltoa koskevat kantelut eduskunnan oikeusasiamiehelle vuonna 2023 (n=25). Tulokset osoittivat, että sijaishuollossa olevilla lapsilla on kokemuksia epäoikeudenmukaisesta kohtelusta sijaishuoltopaikoissaan. Lasten tekemät kantelut liittyvät viiteen eri teemaan: lastensuojelulain mukaiset rajoitustoimenpiteet, kohtelu sijaishuoltopaikassa, jälkihuolto ja itsenäistymisvarat, hyvinvointialueen sosiaalityö sekä muu aihe. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että lasten oikeudet eivät aina toteudu lainsäädännön edellyttämällä tavalla sijaishuollossa. Lapsen oikeuksien toteutumisessa havaitut epäkohdat koskivat yleisimmin lapsen oikeutta osallisuuteen sekä oikeutta välttämättömään suojeluun ja hyvinvointiin. Yksittäisiä epäkohtia havaittiin lapsen oikeudessa yhdenvertaisuuteen, yhteydenpitoon sekä yksityisyyteen. Tutkimus osoittaa, että sijaishuoltoa ei aina toteuteta lapsikeskeisen orientaation mukaisesti lapsen oikeuksia, osallisuutta ja lapsen edun ensisijaisuutta kunnioittaen.