Käyttöpääoman hallinnan vaikutus yrityksen kannattavuuteen Pohjoismaissa - Hunnakko, Aapo (2025)
Tiivistelmä Yritysjohdon keskeisenä tehtävänä voidaan pitää yritystoiminnan kannattavuuden sekä likviditeetin varmistamista. Yritysten käyttöpääoman hallinnalla voidaan katsoa olevan vaikutusta näihin molempiin ja siten käyttöpääoman hallinnan voidaankin olettaa olevan tärkeässä osassa yritysten jokapäiväistä toimintaa. Käyttöpääoma kuvaa yrityksen lyhytaikaista rahoitusasemaa ja yritystoiminnan operatiiviseen toimintaan sitoutuneiden resurssien määrää. Tässä tutkimuksessa käyttöpääomaa kuvataan käyttöpääomasyklillä, joka muodostuu yrityksen varastosta, ostoveloista sekä lyhytaikaisista nettosaamisista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on analysoida pohjoismaisen yritysaineiston pohjalta, miten yrityksen käyttöpääoman sekä sen eri erien hallinta vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen. Tilastollisen analyysin avulla tutkitaan myös sitä, miten yrityksen koko tai toimiala vaikuttavat näiden muuttujien väliseen riippuvuuteen.