Psykologisen joustavuuden ilmeneminen elämäntapamuutosinterventioon osallistuneiden verkkopäiväkirjamerkinnöissä - Luomi, Elsi (2025)
Hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT) on osoitettu toimivaksi menetelmäksi terveyskäyttäytymisen muutokseen tähtäävissä interventioissa. HOT pyrkii itsesäätelytaitojen vahvistamiseen psykologisen joustavuuden kehittämisen kautta. Psykologinen joustavuus koostuu kuudesta ydinprosessista (arvot, sitoutuminen, tietoinen läsnäolo, havainnoiva minä, mielen kontrollin heikentäminen ja hyväksyntä), jotka nähdään kaikki opittavissa olevina taitoina. Psykologisen joustavuuden lisäämisen on aiemmissa tutkimuksissa osoitettu olevan vaikuttava keino terveyskäyttäytymisen muutoksen lisäksi pitkäaikaisen muutoksen ylläpitoon. Psykologisen joustavuuden tutkimus elämäntapamuutoksessa laadullisin menetelmin on vähäistä.