Maantieteellisen sijainnin vaikutus kääpien runsauden ja lajimäärän muuttumiseen luonnon lahopuulla 10 vuoden aikana - Muotka, Julia (2025)
Lahopuun määrä suojelumetsissä on moninkertainen verrattuna talousmetsiin. Lahopuu on yksi merkittävimmistä luonnonmonimuotoisuuteen vaikuttavista tekijöistä boreaalisissa metsissä ja toimii siksi hyvänä monimuotoisuuden indikaattorina. Käävät ovat yksi täysin lahopuusta riippuvainen lajiryhmä ja ne kuuluvat boreaalisten metsien tärkeimpiin lahottajasieniin. Käävät ovat muiden lahopuusta riippuvaisten lajien tavoin usein erikoistuneet tiettyyn puulajiin, lahoasteeseen, lahopuun kokoon ja pienilmastoon. Luonnontilaisten metsien vähentymisen seurauksena jopa 20 % käävistä on arvioitu uhanalaisiksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, voidaanko suojelualueilla saavuttaa monimuotoinen kääpäyhteisö ilman ennallistamistoimenpiteitä sekä muuttuvatko lahopuun määrä, kääpien runsaus ja kääpien lajimäärä eri tavalla eri maantieteellisissä sijainneissa. Aineistona käytettiin Metsähallituksen vuosina 2002–2022 keräämää kääpä- ja lahopuuaineistoa 30 suojelualuekohteesta ympäri Suomea. Kääpien runsautta ja lajimäärää tutkittiin eri mittauskertojen ja sijaintien välillä negatiivisilla binomimalleilla. Lisäksi tutkittiin lahopuun määrän ja laadun muutoksia ajan ja sijainnin mukaan, sekä lahopuun määrän vaikutusta kääpien monimuotoistumiseen. Tulosten mukaan lahopuun määrä, kääpien runsaus ja lajimäärä kasvoivat ajan myötä, mutta muutokset eivät olleet tilastollisesti merkittäviä. Lahopuun määrä ei muuttunut eri tavalla eri sijainneissa. Maantieteellisellä sijainnilla havaittiin olevan heikko vaikutus kääpien runsauteen, mutta ei kääpien lajimäärän. Lisäksi lahopuun määrällä oli positiivinen vaikutus kääpien esiintymiseen. Tulosten perusteella pelkkä ajan kuluminen ei riitä lisäämään kääpien monimuotoisuutta, vaan esiintyminen on sidoksissa erityisesti lahopuun määrään. Koska lahopuun määrä ei tutkimuksessa merkittävästä lisääntynyt ajan myötä, ei voida todeta, että monimuotoinen kääpäyhteisö saavutetaan ilman ennallistamistoimia.