Äitien vanhemmuustyylien yhteys 7.-luokkalaisten hyvinvointiin : sukupuolen muuntava vaikutus - Lehtoranta, Aliisa (2025)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää äitien vanhemmuustyylien yhteyttä 7.-luokkalaisten hyvinvointiin sekä sukupuolen muuntavaa vaikutusta tähän yhteyteen. Äitien vanhemmuustyylejä tarkasteltiin kolmen ulottuvuuden—lämpimyyden, behavioraalisen kontrollin ja psykologisen kontrollin—kautta. 7.-luokkalaisten hyvinvointia puolestaan tarkasteltiin koulu-uupumuksen ja psykososiaalisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Tutkimus on osa Alkuportaat -tutkimushanketta. Tutkimuksessa käytetty aineisto kerättiin kyselylomakkeilla keväällä 2014, jolloin nuoret olivat 7. luokalla. Kyselylomakkeilla kartoitettiin äitien (n = 741) vanhemmuustyylejä sekä nuorten (n = 734, ntytöt = 323, npojat = 411) koulu-uupumusta ja psykososiaalista hyvinvointia. Aineisto analysoitiin lineaarisella regressioanalyysillä. Tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä havaittiin äitien lämpimyyden ja 7.-luokkalaisten ulospäin suuntautuvien käyttäytymisen haasteiden välillä. Tulokset osoittivat, että mitä lämpimämpi äiti vanhemmuustyyliltään oli, sitä vähemmän hänen lapsellaan oli ulospäin suuntautuvia käyttäytymisen haasteita. Sukupuoli muunsi tätä yhteyttä. Äitien lämpimyys selitti ulospäin suuntautuvien käyttäytymisen haasteiden vaihtelua ainoastaan poikien kohdalla. Tämä tutkimus syvensi ymmärrystä vanhemmuustyylien ja nuorten hyvinvoinnin välisistä yhteyksistä. Tulokset tarjoavat arvokasta tietoa vanhemmille ja kasvattajille 7.-luokkalaisten hyvinvointiin liittyvistä tekijöistä. Lisäksi tutkimus korostaa vanhemmuustyylien merkitystä nuorten hyvinvoinnin edistämisessä.