Yliopisto-opintojen ja työnteon yhdistäminen : opiskelijoiden kokemuksia omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan - Sjögren, Maria; Pelander, Lotta (2025)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää työssäkäyvien yliopisto-opiskelijoiden kokemuksia omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Olimme kiinnostuneita aiheesta, sillä opiskelijoiden jaksaminen ja hyvinvointi ovat viime vuosien aikana ollut huolenaiheena. Halusimme tässä tutkielmassa saada tietoa siitä, millä tavoin tämä opintojen ja työn yhdistäminen näkyy opiskelijoissa juuri hyvinvoinnin ja jaksamisen näkökulmasta. Toteutimme tämän laadullisen tutkimuksen haastattelemalla kahdeksaa yliopisto-opiskelijaa, jotka työskentelivät opintojensa ohella. Keräsimme tutkimuksemme aineiston teemahaastatteluiden avulla. Aineiston analysoinnissa hyödynsimme teoriaohjaavaa sekä aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Aineiston analyysin tukena käytimme teemoittelua, jonka avulla luokittelimme aineistoamme kolmeen teemaan tutkimuskysymystemme mukaisesti. Teemat olivat hyvinvoinnin elementit, hyvinvoinnin ja jaksamisen kokemukset sekä hyvinvoinnille ja jaksamiselle merkitykselliset tekijät. Tutkimustuloksemme osoittivat, että työssäkäyvien yliopisto-opiskelijoiden kokemukset omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta vaihtelivat jonkin verran. Osa vastaajista kokivat voivansa hyvin, kun taas osa kokivat olevansa kuormittuneita ja jaksavansa heikosti. Tutkimustulostemme mukaan näihin vaihteleviin kokemuksiin vaikuttivat esimerkiksi eri elämäntilanteet, sosiaalinen tuki sekä palautumisen ja levon mahdollisuus. Lisäksi työtavalla ja -määrällä oli vaikutusta siihen, millaiseksi opiskelijat kokivat oman hyvinvointinsa ja jaksamisensa.