Les cultures à la loupe : proposition de matériel pédagogique pour compléter le contenu du manuel Cadeau 3 sur l’initiation aux cultures francophones - Taskinen, Marjaana (2025)
Tämän materiaalipaketin tavoitteena on luoda ehdotelma oppimateriaalista, joka täydentää Cadeau 3 -oppikirjan frankofonisten kulttuurien opetusta. Kulttuurinopetus on kiinteä osa vieraiden kielten opetusta suomalaisen opetussuunnitelman mukaan, ja Cadeau -kirjasarja esittelee Ranskan kulttuuria, mutta Ranskan ulkopuolisia ranskankielisiä kulttuureja käsitellään vasta kirjasarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa, eli Cadeau 3:ssa, joka on suunniteltu oppikirjaksi kuudennen luokan pitkän ranskan oppimäärään. Huomasimme kirjaa tutkiessamme, että Cadeau 3 esittelee lyhyesti Ranskan ulkopuolisia frankofonisia kulttuureja, muttei juurikaan tarjoa niitä käsitteleviä tehtäviä. Cadeau 3 on tällä hetkellä ainoa kuudennen luokan oppimäärään suunniteltu pitkän ranskan oppikirja, minkä vuoksi se on laajassa käytössä suomalaisissa kouluissa. Näin ollen suunnittelemallamme materiaalilla on merkittävä käytännön hyöty ja arvo sekä opettajille että oppilaille, sillä markkinoilla ei ole tällä hetkellä muitakaan kirjasarjavaihtoehtoja, jotka täyttäisivät tämän puutteen kulttuuritehtävistä.