The United Nations Convention On The Nationality Of Married Women And The Views Of The Member States, 1947-1957 - Lapakko, Niina (2025)
Tammikuussa 1957 Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous hyväksyi Yleissopimuksen avioliitossa olevien naisten kansalaisuudesta. Kyseinen sopimus oli yksi ensimmäisistä YK:n sopimuksista, jonka tavoitteena oli parantaa naisten oikeuksia. Sen tarkoituksena oli parantaa naisten oikeutta itsenäiseen kansalaisuuteen ja yhdenmukaistaa kansalaisuuslainsäädäntöä. Sopimuksen valmistuminen oli monien vuosien valmistelun aikaansaannos. Erityisesti yleissopimus oli Naisten oikeuksien toimikunnan (Commisssion on the Status of Women eli CSW) projekti, jonka tavoitteisiin naimisissa olevien naisten kansalaisuuslainsäädännön parantaminen kuului toimikunnan ensimmäisistä vuoden 1947 sessiosta lähtien. Työn tavoitteena on selvittää sopimuksen valmistelun vaiheita sekä jäsenvaltioiden mielipiteitä sopimuksesta, joita niiden edustajat esittivät maidensa nimissä YK:n eri elimissä sopimuksen valmistelun aikana. Tarkastelussa on, mitkä valtiot ajoivat sopimuksen luonnostelua, millaisia mielipiteitä esitettiin sopimuksen puolesta ja vastaan sekä mitä muita ilmiöitä liittyi sopimuksen tekoon keskusteluissa. Lähteinä tässä työssä on YK:n digitaalisesta arkistosta löytyvät dokumentit sopimuksen teon eri vaiheista. Nämä sisältävät erityisesti raportteja tapaamisista, joissa sopimuksesta keskusteltiin.