Uutiskynnyksen takana : sosiaalinen media Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien politiikan uutisoinnissa - Niskanen, Iina (2025)
Politiikan mediajulkisuus on muuttunut sosiaalisen median merkityksen kasvun seurauksena. Hybridissä mediajärjestelmässä journalismista on tullut entistä riippuvaisempi sosiaalisesta mediasta, eivätkä toimittajat voi jättää alustoilla tapahtuvaa vuorovaikutusta huomioimatta. Tutkielmassa tarkastellaan, kuinka Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat hyödyntävät sosiaalista mediaa politiikan uutisoinnissaan. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miltä sosiaalisen median alustoilta uutisia nostetaan, miten käytetyt lähteet jakautuvat puolueittain ja millaisia sosiaalisesta mediasta nostetut uutiset ovat sisällöiltään. Tutkielman aineisto koostuu Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien verkkosivuilta aikavälillä 3.2.2025–16.2.2025 julkaistuista uutisista, joiden lähteenä on käytetty sosiaalista mediaa. Aineistoa analysoitiin määrällisellä ja laadullisella sisällönanalyysilla. Tulosten perusteella Ilta-Sanomat hyödyntää sosiaalista mediaa Helsingin Sanomia enemmän. Molemmat mediat nojaavat politiikan uutisoinnissaan vahvasti viestipalvelu X:ään. Ilta-Sanomat käyttää Helsingin Sanomia monipuolisemmin myös muita alustoja, kuten Facebookia, Instagramia ja Blueskyta. Myös puoluepoliittinen kirjo oli Ilta-Sanomien aineistossa laajempi. Molemmissa medioissa sosiaalisesta mediasta nostetuissa uutisissa korostui hallitsevana kehyksenä poliittinen peli ja strateginen vallankäyttö. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että sosiaalisella medialla on merkittävä rooli politiikan journalismissa. Samalla korostuu toimitusten vastuu kriittisessä uutisvalinnassa ja politiikan aiheiden käsittelyssä.