Raumalaisnuorten Rauman murteen käyttö ja käsitykset Rauman murteesta - Pärri, Fanny (2025)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan raumalaisnuorten Rauman murteen käyttöä sekä käsityksiä Rauman murteesta. Tutkimuskysymyksinä ovat, käyttävätkö raumalaisnuoret Rauman murretta, minkälaisia käsityksiä raumalaisnuorilla on Rauman murteesta sekä miten raumalaisnuoret tunnistavat tiettyjä piirteitä, kuten sanoja. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää raumalaisnuorten käsityksiä Rauman murteesta sekä edistää Rauman murteen tietoisuutta. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on murretutkimus sekä sosiolingvistiikka. Tutkimuksen pohjana toimivat aikaisemmat tutkimukset sosiolingvistiikasta sekä kansanlingvistiikasta. Tutkimus toteutetaan kyselytutkimuksena, johon vastaavat täysi-ikäiset abiturientit Rauman Lyseon lukiosta. Aineisto on kerätty 28 opiskelijalta. Aineistosta selvisi, että raumalaisnuoret käyttävät jonkin verran Rauman murretta puheessa tai kirjoittaessa. Raumalaisnuorista melkein puolet ovat saaneet jonkinlaisia asenteita sekä käsityksiä ulkopaikkakuntalaisilta murteestaan. Raumalaisnuoret tunnistavat Rauman murteen sanojen merkityksiä oikeiksi, mutta eivät käytä jokaista kyselyssä käytettyä sanaa omassa puheessaan. 71 % informanteista käyttää sanaa ”Paatti” omassa puheessaan. Sanan ”Flikk” tunnistivat kaikki informanteista. Raumalaisnuoret osasivat nimetä piirteitä, joista Rauman murteen tunnistaa erilaisin ei-kielitieteilijöiden arkikielellisin termein. Raumalaisnuoret tunnistavat Rauman murteen piirteitä sekä osaavat nimetä kielellisiä piirteitä.