Strateginen kannattavuusanalyysi vähittäiskaupan alalla toimivassa case-yrityksessä - Heino, Roope (2025)
Case-yritys on moottoripyöriä ja mönkijöitä myyvä sekä huoltava yritys, joka toimii kahdessa toimipisteessä: Tampereella ja Espoossa. Yritys on tällä hetkellä risteyskohdassa johtuen haastavasta taloudellisesta tilanteesta ja myynnin heikkenemisestä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on laskea yri-tyksen mahdollisten tulevaisuuden skenaarioiden taloudellisia vaikutuksia ja pyrkiä löytämään yrityksen tulevaisuuden kannalta kannattavin ratkaisu. Vaihtoehtoisia malleja tulevaisuudelle on tässä tutkimuksessa kolme. En-simmäisen malli mukaan yrityksen toimintaa jatketaan nykyisellään, ja tutki-taan, mitä toimia se edellyttäisi kannattavuuden saavuttamiseksi. Toinen vaihtoehto olisi pelkällä Espoon toimipisteellä toimiminen. Kolmas vaihto-ehto olisi toimia edelleen molemmissa toimipisteissä, mutta Tampereella lopetettaisiin mönkijöiden myynti kokonaan. Näistä skenaarioista pyritään löytämään yrityksen kannalta taloudellisesti kannattavin ratkaisu. Tutkimus toteutettiin toimintatutkimuksena. Tutkimuksessa tehtiin ha-vaintoja yrityksen sisällä. Tutkija osallistui yrityksen toimintaan tavoittee-naan vaikuttaa siihen. Lisäksi tarkoituksena oli yhdistää teoreettinen tiedon-keruu käytännön parannuksiin, minkä pohjalta voitaisiin tehdä muutosta yri-tyksen sisällä. Tutkimuksen aineistona toimivat kvantitatiivinen aineisto yri-tyksen toiminnanohjausjärjestelmästä ja kvalitatiivinen aineisto palaverien sekä haastattelujen pohjalta. Tutkimuksessa tunnistettiin ja arvioitiin vaihtoehtoisista skenaarioista ne, jotka tarjoavat parhaat mahdollisuudet yrityksen tulevaisuuden kannalta. Skenaarioiden syvällinen analyysi mahdollisti eri liiketoimintastrategioiden vertailun ja niiden vaikutusten arvioinnin. Lisäksi tutkimuksessa kerättiin yrityksen henkilöstöltä näkemyksiä, jotka liittyvät kannattavuuden paranta-miseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kunkin skenaarion perusteellinen tarkastelu tarjosi käytännönläheisiä ja strategisesti merkittäviä oivalluksia. Ne tukevat yrityksen päätöksentekoa ja auttavat muotoilemaan liiketoimin-tastrategioita edistäen pitkän aikavälin kannattavuutta ja kestävää kasvua.