"It’s like trying to make a square fit a round hole” : Finnish EFL teachers' views on the Finnish national core curriculum - Kuismin, Hanna (2025)
Suomalainen koulutusjärjestelmä pohjautuu kansalliseen opetussuunnitelmaan, jonka tehtävänä on taata kaikille oppimäärältään ja sisällöiltään tasavertainen ja laadukas koulutus. Kansallinen opetussuunnitelma määrittelee opetettavat sisällöt, oppimistavoitteet, opetusmenetelmät, arviointikriteerit ja opettajien ja oppilaiden roolit peruskoulussa, sekä ohjaa opettajankoulutusta yliopistotasolla. Peruskoulun kansallinen opetussuunnitelma uudistettiin vuonna 2014 ja otettiin asteittain käyttöön yläkoulun vuosiluokille 7–9 vuosina 2017–2019. Uudistetun opetussuunnitelman käytännön toteutus on ollut haasteellista, ja opettajat kokevat uudistuksen huonontaneen oppilaiden oppimistuloksia, kasvattaneen oppilaiden välisiä taso-eroja, sekä lisänneen opettajien työn kuormittavuutta. Opettajien mielipiteitä aiheesta on kuitenkin tutkittu huomattavan vähäisesti, oppiainetasolla ei lainkaan.