Pelimusiikin virtuaalisuus ja kokemusperäiset ilmiöt videopeleissä - Rautiainen, Juuso (2025)
Videopelimusiikkiin keskittyvä akateemisen tason tutkimus eli ludomusikologia on 2000- luvun aikana eriytynyt yhä selkeämmin omaksi musiikkitieteen osa-alueekseen peliteollisuuden viedessä pelimusiikin ja -äänen kehitystä jatkuvasti eteenpäin. Peliaudioon liittyvien ilmiöiden tutkimus muun pelitutkimuksen rinnalla on keskeisessä roolissa alalla, joka perustuu luovien ratkaisujen tekemiseen ja uusien innovaatioiden kehittämiseen. Tässä narratiivisessa kirjallisuuskatsauksessa selvitetään, millaisia vuorovaikutussuhteita on olemassa videopelimusiikin ja -äänen virtuaalisen luonteen ja pelaamisen aikana tapahtuvien kokemusperäisten ilmiöiden välillä. Tutkielmassa keskeisessä roolissa ovat pelaajan aistihavaintoja, vuorovaikutusta ja läsnäoloa koskevat teoriamallit sekä videopelimusiikin ja -äänen virtuaalisuutta selittävät määritelmät. Tutkimuksen myötä selvisi, että virtuaalisista ympäristöistä kuten videopeleistä ihmiselle välittyvät aistihavaintokokonaisuudet johtavat virtuaalisen läsnäolon kokemiseen; voidaan puhua toimintaan keskittyneestä suljetusta tilasta, jossa pelaajan itsetietoisuuden tunnistamiskyky on rajoittunut pelin sisäisiin tapahtumiin. Videopelimusiikki ja -ääni ovat osallisina tässä prosessissa siten, että ne tarjoavat jatkuvia aistiärsykkeitä pelaajalle kuuloaistin erilaisten kuuntelun moodien kautta. Tämän lisäksi peliaudio vuorovaikuttaa muiden aistihavaintojen kanssa muodostaen moniaistisia havaintoja esimerkiksi audio-näkemisen sekä synkreesin kaltaisten ilmiöiden välityksellä. Aiheeseen liittyvä jatkotutkimus voisi tarkastella pelimusiikin ja -äänen vaikutusta kokemusperäisiin ilmiöihin esimerkiksi virtuaalisuuden erilaisten teknologisten toteutusmuotojen tai etnomusikologisen näkökulman viitekehyksessä.