Yläkoululaisten koettu terveys ja koulumenestys - Hänninen, Petra (2024)
Suomalaisten nuorten oppimistulokset ovat olleet laskussa 2000-luvun alusta lähtien. Tuoreimpien oppimistutkimusten mukaan heikentyneen koulumenestyksen lisäksi myös osaamistasojen erot suomalaisnuorten välillä ovat kasvaneet. Samaan aikaan yläkoululaisten koettu terveys on heikentynyt. Yhä useampi suomalaisnuori kokee terveytensä keskinkertaiseksi tai huonoksi. Terveyden ja koulutuksen välillä on aiemman tutkimustiedon perusteella moniulotteinen ja kaksisuuntainen yhteys; korkeampi koulutustaso on yhteydessä parempaan koettuun terveyteen ja vastaavasti hyvä koettu terveys korkeampaan koulutustasoon. Nuoriin panostamisen ja koulumenestyksen edistämisen voidaankin nähdä olevan väestön terveyden edistämisen toimenpide, josta on hyötyjä monella eri tasolla ja pitkälle tulevaisuuteen. Tämä pro-gradu tutkielma koostuu kahdesta osasta: tässä käsiteltävästä kirjallisuuskatsauksesta ja myöhemmin julkaistavasta artikkelikäsikirjoituksesta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten koettu terveys on yhteydessä koettuun koulumenestykseen ja opettajan arvioimaan koulumenestykseen eli arvosanoihin yläkoululaisilla. Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan koetun terveyden ja koulumenestyksen teoriapohjaa sekä aiempaa tutkimusnäyttöä muuttujien välisistä yhteyksistä.