Korpusavusteinen diskurssintutkimus raiskauksesta Suomi24-keskustelupalstalla - From, Sara (2025)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan raiskauskeskustelua Suomi24-keskustelupalstalla. Tavoitteena on selvittää, miten raiskauksesta puhutaan ja millainen kuva raiskauksesta rakentuu. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Millaisia diskursseja aineistosta nousee esille raiskaukseen liittyen? 2. Minkälainen kuva raiskauksesta rakentuu Suomi24-keskusteluissa? Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on fraseologinen kielikäsitys ja diskurssintutkimus. Menetelmänä puolestaan on korpusavusteinen diskurssintutkimus ja tilastollisena menetelmänä kollokaatioanalyysi. Aineistona on Kielipankin Korp-palveluun tallennettu Suomi24-korpus, joka sisältää kyseisen keskustelupalstan viestit vuosilta 2001–2020. Tähän tutkimukseen aineisto kuitenkin rajattiin kattamaan vuodet 2015–2020. Aineisto käsiteltiin Kollotin-ohjelmaa hyödyntäen. Ohjelmassa hakusanaksi määriteltiin lemmaksi raiskaus, jolle ohjelma laski MI-arvon mukaan järjestellyn listan kollokaatteja. Tämä lista rajattiin sataan merkittävimpään kollokaattiin, jotka jaoteltiin diskurssiprosodioihin. Kollokaattien ja diskurssiprosodioiden pohjalta aineistosta muodostui neljä diskurssia, jotka ovat maahanmuuttodiskurssi, tapausdiskurssi, määrittelydiskurssi ja politiikkadiskurssi. Diskursseissa rakennetaan kuvaa muun muassa raiskauksien tyypillisistä tekijöistä ja uhreista sekä käsitellään raiskauksen ja sen rangaistuksien määrittelemistä.