Luun mineraalitiheyden, energiansaatavuuden, lepoaineenvaihdunnan ja kuukautiskierron häiriöiden yhteys rasitusmurtumien esiintyvyyteen naisurheilijoilla - Saarinen, Helena (2025)
Riittävä energiansaatavuus on merkittävä tekijä urheilijan terveyden ja suorituskyvyn kannalta, sillä riittämätön energiansaanti johtaa moninaisiin terveydellisiin haasteisiin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia, onko luun mineraalitiheydellä, energiansaatavuudella, lepo-aineenvaihdunnalla ja kuukautiskierron häiriöillä yhteyttä rasitusmurtumien esiintyvyyteen 16 - 34 -vuotiailla naisurheilijoilla. Lisäksi tarkasteltiin, kertovatko energiansaatavuus, lepo-aineenvaihdunta tai kuukautisstatus luun mineraalitiheydestä sekä kartoitettiin, miten urheilija voisi käytännössä havaita kohonneen rasitusmurtumariskin.