Kestävyysraportoinnin vaikutus controllerin rooliin - Kärkkäinen, Laura (2025)
Vastuullisuuden ja kestävyyden merkitys liiketoiminnassa on kasvanut merkittävästi, mikä heijastuu myös laskentatoimen ammattilaisten eli controllereiden rooliin. Perinteisesti taloudelliseen raportointiin keskittyneet controllerit ovat uuden kestävyysraportointidirektiivin CSRD:n myötä yhä tiiviimmin mukana myös yritysten kestävyysraportoinnissa. Tämä tutkimus tarkastelee, miten kestävyysraportointi vaikuttaa controllerin rooliin. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia vaikutuksia kestävyysraportoinnilla on controllerin rooliin, työtehtäviin ja osaamistarpeisiin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin haastattelemalla kuutta eri controlleria. Haastateltavat valittiin harkinnanvaraisesti heidän asiantuntemuksensa perusteella, jotta saatiin syvällinen käsitys heidän kokemuksistaan ja näkemyksistään kestävyysraportoinnista sekä sen vaikutuksista controllerin rooliin. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että controllereiden osallistuminen kestävyysraportointiin on lisääntynyt CRSD:n myötä, ja heidän roolinsa on laajentunut perinteisestä talousraportoinnista myös kestävyysraportointiin liittyviin tehtäviin. Kuitenkin controllerin rooli kestävyysraportoinnissa on vielä kehittyvä, ja sen laajuus sekä sisältö vaihtelee organisaatiokohtaisesti. Muun muassa sääntely, yrityskulttuuri ja koulutus vaikuttavat siihen, kuinka aktiivisesti controller osallistuu kestävyysraportointiin. Tulevaisuudessa controllereiden odotetaan osallistuvan entistä laajemmin kestävyysraportointiin, erityisesti raportointivaatimusten ja sääntelyn kiristyessä. Heidän roolinsa eivät rajoitu vain raportointiin, vaan heidän odotetaan osallistuvan entistä enemmän kestävyysraportoinnin kehittämiseen, seurantaan, analysointiin ja strategiseen päätöksentekoon, joka heijastuu myös heidän roolinsa osaamisvaatimuksiin.