Merkitysneuvottelujen nelijaon ilmiöt MAP-kirkon lähetyssaarnaajien opetuspuheessa - Tossavainen, Merle (2025)
Tutkielmassa tarkastellaan Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon lähetyssaarnaajien opetuspuhetta. Seurakunta tunnetaan tutummin arkikielessä nimityksellä mormonikirkko. Tutkielmassa vastataan seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1.) Millaisia merkitysneuvottelututkimuksen nelijaon ilmiöitä keskusteluissa esiintyvät merkitysneuvottelujen muodot edustavat? 2.) Miten keskusteluissa tuotetaan ja päädytään tiettyihin kielellisiin muotoihin? 3.) Mikä on keskustelijoiden osallisuuden ja aktiivisuuden merkitys osana merkitysneuvottelujen muodostumista? Tutkimusaineisto koostuu kahdesta nauhoitetusta opetuskeskustelusta. Keskusteluihin osallistui opettajan roolissa kaksi lähetyssaarnaajaa ja oppijan roolissa yksi suomea äidinkielenään käyttävä henkilö (minä). Osallistuin aineiston keruuseen, joten aineiston keruun prosessi edustaa etnografista tutkimusta. Aineiston analyysin metodina käytetään keskustelunanalyysiä.