Musiikinopettajan rooli näkövammaisten musiikinopetuksessa - Kurttila, Hanna (2025)
Tutkielma käsitteli musiikinopettajan roolia näkövammaisten musiikinopetuksessa sekä peruskoulussa, että musiikkiopistoissa. Näkövammaisten musiikinopetuksessa on yleistä, että opettajilla on puutteelliset taidot ja resurssit. Tutkielmassa tarkasteltiin näkövammaisten musiikinopetuksen erityispiirteitä, joita musiikinopettajan olisi hyvä ottaa huomioon opettaessaan näkövammaista oppilasta. Musiikin oppimista tarkastellaan myös näkövammaisen oppilaan näkökulmasta. Tutkielma toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, eli sen lähdeaineistona on käytetty aiempaa tutkimustietoa. Aiempaa tutkimustietoa näkövammaisten musiikinopetuksesta löytyy erityisesti soiton- ja laulunopetuksen näkökulmasta. Näkövammaisten kehittynyttä kuuloaistia on myös tutkittu runsaasti. Joissakin konteksteissa näkövammaisten musiikinopetusta käsitellään osana inklusiivista musiikkikasvatusta. Tutkielman tuloksissa ilmenee, että musiikinopettajan tärkein rooli näkövammaisten musiikinopetuksessa on musiikin oppimisen mahdollistaminen. Esille nousee myös opettajien vähäiset resurssit sekä jatko- ja lisäkoulutuksen tarve aiheesta.