Henkilöhahmojen nimistön funktiot Risto Räppääjä ja komea Kullervo -teoksessa - Väänänen, Viivi (2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan henkilöhahmojen nimistön funktioita Risto Räppääjä ja komea Kullervo -teoksessa. Tarkemmat tutkimuskysymykset ovat, mitä funktioita teoksen henkilöhahmojen nimillä on ja miten nämä funktiot toimivat osana teoksen kerrontaa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää funktioiden merkitystä ja osuutta koko teoksen kontekstissa, eikä irrallaan siitä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on nimistöntutkimus ja tarkemmin kirjallisuusnimistön henkilönnimitutkimus. Aineistona on Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjallisuuden teos Risto Räppääjä ja komea Kullervo (2002), joka sisältää 40 erilaista nimivarianttia. Aineistoa tarkastellaan tekstianalyyttisella metodilla eli nimien funktioita analysoidaan vasten teoksen nimimaisemaa ja narratiivista kontekstia. Analyysin pohjalta aineistosta löytyy identifioivia, sosiaalisia, humoristisia, deskriptiivisiä ja assosiatiivisia funktioita. Identifioiva, sosiaalinen ja deskriptiivinen funktio toimivat osana teoksen kerrontaa ensisijaisesti informoimalla lukijaa henkilöhahmojen identiteeteistä, sosiaalisista suhteista ja muista ominaisuuksista. Kyseiset funktiot siis antavat lisätietoa ja selkeyttävät kerrontaa. Humoristinen ja assosiatiivinen funktio toimivat osana teoksen kerrontaa rakentamalla teokselle ominaista tunnelmaa. Assosiatiivinen funktio myös täydentää henkilöhahmoja ja koko teoksen maailmaa mielikuvien kautta. Tuloksista voidaan huomata, että henkilöhahmojen nimet ovat funktioiden kautta kiinteästi yhteydessä koko teoksen kerrontaan.