Yrittäjyyskasvatus: pakollinen paha vai mahdollisuus? : luokanopettajaopiskelijoiden jakautuneet näkemykset yrittäjyyskasvatuksesta - Salo, Emilia (2025)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa tutkittiin luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä, asenteita ja valmiuksia yrittäjyyskasvatuksesta ja sen toteuttamisesta. Tarkasteluun nousi myös, millaista kriittistä näkökulmaa yrittäjyyskasvatusta kohtaan esitettiin. Tutkimukseen osallistui 8 Jyväskylän yliopiston maisterivaiheen luokanopettajaopiskelija, ja aineisto kerättiin yksilöittäin teemahaastatteluina. Aineisto analysoitiin temaattisella analyysilla. Teemoittelun jälkeen analyysia jatkettiin vielä tyypittelyllä, jotta analyysia saatiin syvennettyä. Tutkimustulokset osoittivat, että yrittäjyyskasvatus käsitetään sekä suppeasti, että laajasti. Tämä käsitteen laajuus oli merkityksellisessä roolissa siinä, millaiset asenteet, valmiudet ja aikomukset luokanopettajaopiskelijoilla oli yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseen. Pääosin opiskelijat suhtautuivat positiivisesti yrittäjyyskasvatukseen, mutta myös negatiivista suhtautumista osoitettiin. Sekä suppeasti, että laajasti yrittäjyyskasvatuksen käsittäneet opiskelijat esittivät kriittisiä näkökulmia yrittäjyyskasvatukseen. Kritiikin kohteena oli käsitteen harhaanjohtavuus, sekä yrittäjyyskasvatuksen tämänhetkinen kykenemättömyys vastata esimerkiksi tasa-arvoon liittyviin haasteisiin. Luokanopettajaopiskelijat nostivat esiin heillä olevan jo joitain valmiuksia toteuttaa yrittäjyyskasvatusta. Etenkin sisäisen yrittäjyyden sisällöt koettiin helpommin lähestyttäviksi. Tästä johtuen suppean käsityksen omaavat opiskelijat kokivat omaavansa heikommat valmiudet toteuttaa yrittäjyyskasvatusta. Vaikka valmiuksia olisi jo ollut, koettiin että aiheen parissa kaivattaisiin lisää koulutusta.