Tekoälyn käyttö kyberrikollisuudessa - Åkerlund, Ronja (2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan tekoälyn roolia kyberrikollisuudessa. Tutkielmassa keskitytään erityisesti siihen, kuinka tekoäly tehostaa kyberhyökkäyksiä. Tekoäly on teknologiana kehittynyt merkittävästi viime vuosina ja sen käyttö rikollisessa toiminnassa, erityisesti kyberhyökkäyksissä, on kasvanut huomattavasti. Tekoälyn käyttö rikollisessa toiminnassa tuo mukanaan uusia haasteita ja riskejä, sillä se tekee hyökkäyksistä entistä tehokkaampia, automatisoidumpia ja vaikeammin havaittavia. Tutkielma pyrkii tuomaan esille tekoälyn roolia erilaisissa kyberhyökkäystekniikoissa, kuten tietomurroissa, haittaohjelmissa, identiteettivarkauksissa ja sosiaalisissa manipulaatioissa. Lisäksi tarkastellaan, kuinka tekoälypohjaiset hyökkäystekniikat eroavat perinteisistä menetelmistä. Lopuksi tutkimuksessa analysoidaan tekoälyn käytöstä aiheutuvia riskejä ja haasteita kyberturvallisuuden näkökulmasta. Ymmärtämällä näitä riskejä pystytään kehittämään parempia tietoturvaratkaisuja ja ennakoimaan tulevia kyberuhkia. Tutkimus pyrkii edistämään yleistä tietoisuutta tekoälyn merkityksestä kyberhyökkäyksissä ja korostaa tarvetta vahvistaa kyberturvallisuuden puolustusstrategioita.