Metallisten nanopartikkelien hyödyntäminen antibioottiresistenttejä bakteereita vastaan - Virtanen, Matilda (2025)
Tässä kandidaatin tutkielmassa selvittään metallisten nanopartikkelien tehoa antibioottiresistenttejä bakteereita vastaan. Tutkielma pohjautuu nykyisiin tutkimuksiin ja esittelee metallisten nanopartikkeleiden roolia antibioottiresistenssin torjunnassa. Tämän menetelmän potentiaalia tarkastellaan erityisesti kemian näkökulmasta. Tutkielma käsittelee metallisten nanopartikkeleiden toimintamekanismeja, synteesejä sekä mahdollisia riskejä, joita käyttöön voi liittyä. Nanogeelejä tarkastellaan ratkaisuna metallinanopartikkeleihin liittyviin haasteisiin, ja nanogeelien synteeseistä esitetään esimerkkejä. Lisäksi arvioidaan nanopartikkelien ja nanogeelien lääketieteellisten sovellusten käyttöä tulevaisuuden hoitomuotona antibioottiresistenssiä vastaan.