Tyttö ja kauhu : filosofinen selvitys murrosiästä abjektina metamorfoosina - Nurminen, Pinja (2025)
Tutkielmani tarkoituksena on selvittää filosofisesti tyttöyden ja kauhun välisiä kokemuksellisia sidoksia. Syvennyn kysymyksiin siitä, miksi nuoret tytöt herättävät kauhua ja millainen on tämän erityisen kauhun kokemuksen intentionaalinen rakenne. Pyrin myös selventämään, miltä osin tyttöihin kohdistuva kauhu on kytköksissä heidän sukupuoleensa ja miten kauhun kokemukseen vaikuttaa heidän nuori ikänsä. Olen rajannut tutkimuskysymykseni koskemaan erityisesti tytön murrosikää abjektina muodonmuutoksena. Nykyfilosofiassa on pitkä feminiinisen ruumiin, seksuaalisuuden ja kauhun välisiä kytköksiä käsittelevä perinne. Tutkielmani tavoitteena on kuitenkin selvittää tyttöjen aiheuttamaa kauhua naistenherättämästä kauhusta erillisenä ilmiönä. Tämä tavoite on mahdollista saavuttaa metamorfoosin käsitteen avulla. Yhdistän tutkielmassani naiseuden ja kauhun teemat muodonmuutoksen filosofiseen selvitykseen ja muotoilen löydösteni pohjalta uuden teorian tyttöjen herättämän kauhun synnystä. Havainnollistan tutkielmani aihetta analysoimalla kauhuelokuvia, joissa murrosikää symboloivat ilmiöt yhdistyvät yliluonnollisiin voimiin, väkivaltaan ja verenhimoon. Naiseuden ja luonnon sekä naiseuden ja kuoleman väliset assosiaatiot ovat merkityksellisiä myös tyttöjen herättämän kauhun synnylle. Tutkielmani kuitenkin osoittaa, että tyttöyden ja kauhun emootion väliset merkityskytkökset eivät ole selitettävissä vain naisen ja kauhun sidosten kautta. Tyttöjen aiheuttamassa pelossa ja inhossa ei ole kyse yksinomaan heidän sukupuoleensa liittyvästä kauhusta, vaan myös murrosiän transgressiivisesta luonteesta. Metamorfoosiin liittyy erityistä kauhua, sillä muotoaan muuttava ruumis on vakiintumattomassa tilassa. Murrosiän aikana tyttö käy läpi merkittäviä emotionaalisia, fyysisiä ja sosiaalisia muutoksia, jotka asettavat hänen identiteettinsä määrittymättömään tilaan. Murrosikä rikkoo aikuisen ja lapsen välisiä kategorioita, lisäksi tyttö saa uudenlaisia kykyjä. Lisääntymiskykyjen saavuttamisen kautta metamorfoosin problematiikka yhdistyy ja naisen ja kauhun teemoihin. Myös murrosikään liittyvä seksuaalisen halun ilmaiseminen nostattaa ahdistusta, sillä halun muoto ja kohde eivät ole vielä selkiintyneet. Murrosikäiseen tyttöön liittyvä erityinen kauhun tunne yhdistyy abjektikokemuksiin hänen sukupuolensa kautta mutta myös metamorfoosin problematiikan myötä