Drill-musiikin väkivaltainen tematiikka ja genren kytkökset katukulttuuriin - Konga, Tomi (2025)
Tämä tutkielma käsittelee drill-musiikkia, rap-musiikin alagenreä, joka usein yhdistetään jengikulttuuriin ja väkivaltarikoksiin. Genre on herättänyt median ja viranomaisten osalta huolestunutta keskustelua ja drill-musiikkia on syytetty väkivallan ja jengikulttuurin normalisoinnista ja glorifioinnista. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella, millainen suhde drill-musiikilla on väkivaltaan, mistä drill-musiikin väkivaltainen tematiikka saa alkunsa ja millainen suhde genrellä on katu- ja jengikulttuuriin. Tutkielma on narratiivinen kirjallisuuskatsaus, jonka aineistona toimii pääasiassa tieteelliset tutkimusartikkelit, jotka käsittelevät drill-musiikkia ja gangster rapia, katu- ja jengikulttuuria sekä katukulttuurin piirissä tapahtuvaa väkivaltaa. Lisäksi tutkielmassa hyödynnetään relevantteja media-artikkeleita ja populaarilähteitä paikkaamaan akateemisen tutkimuskirjallisuuden katvealueita. Tutkielman lähdeaineistosta ilmenee, että väkivalta on hyvin keskeinen teema drill-lyyrikoissa ja genrellä on tiivis suhde katu- ja jengikulttuuriin. Drill-musiikki heijastaa erityisesti katukulttuurin vaikutusalueilla tapahtuvaa väkivaltaa ja genren voidaan osaltaan katsoa ylläpitävän katukoodin arvoja. Vaikka drill-musiikki voi myötävaikuttaa väkivallan ja jengikulttuurin normalisoinnissa, ei genren voida katsoa suoranaisesti kannustavan väkivaltaisiin tekoihin tai rikollisiin elämäntapoihin.